‘Internetters zijn zich niet bewust van gevaren’

Cybercriminaliteit neemt steeds grotere vormen aan. Hackers creeeren enorme netwerken die bestaan uit computers van nietsvermoedende gebruikers van over de hele wereld en zetten deze in om creditcardgegevens te verzamelen, spam te versturen en zelfs complete identiteiten te stelen, die vervolgens voor nog geen 5 euro worden doorverkocht. Volgens veiligheidsexpert Rik Ferguson zijn computergebruikers zich niet genoeg bewust van de gevaren die ze lopen (bron).

Jouw identiteit en al je gegevens zijn dus nog geen 5 euro waard. Per doelwit natuurlijk niet zoveel. Maar als je er vanuit gaat dat er (bij dit betreffende botnet) zo’n 13 miljoen gekaapte computers waren (65 miljoen in totaal) ja dan wordt het een ander verhaal.

Criminaliteit loont en een omzet van 65 miljoen, genoeg bedrijven die daar voor tekenen. En dan hebben we het nog maar over een botnet. Geen flauw idee hoeveel van die botnets er zijn maar ongetwijfeld meer dan een.

Schrikbarender wordt het als we nagaan wat de kopers van al die gegevens er mee doen. Helaas kan ik daar geen feiten over vinden. Maar ga er maar vanuit dat die schade post vele malen groter is. Met de gegevens worden creditcards aangevraagd, worden bankrekeningen geplunderd, worden mensen gechanteerd en worden gegevens vernietigd die wellicht nooit meer te herstellen zijn.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.