Nep-virusscanner vermomt zich als Windows Update

Oh, nee, niet nog een. Ik denk dat jij en ik (als je tenminste ook altijd de gelukkige bent om de virussen van anderen te verwijderen omdat de computer het niet meer doet) het weer druk krijgen de komende weken. Veel mensen klikken sowieso op alles waar “ok” bij staat (getuige het grote aantal virussen dat mensen oplopen), maar heb je eindelijk een gebruiker uitgelegd dat hij toch echt eerst even moet kijken waar hij mee akkoord gaat en wat hij download…krijg je dit. Een nep virusscanner (gewoon een virus dus) die lijkt op een update voor Windows. Daar gaan dus weer veel mensen intrappen.

Er is een nieuwe nep-virusscanner in omloop die zich voordoet als Windows Update…Het scherm laat gebruikers geloven dat ze de Antimalware security update voor Windows XP moeten installeren, gevolgd door een echt bestaand KB artikel.

Het scherm in kwestie downloadt een DLL-bestand dat allerlei waarschuwingen toont en gebruikers aanmoedigt tot het activeren van de software. Deze activatie, waarvoor slachtoffers 40 of 60 euro voor betalen, lijkt erg veel op het activeren van Windows. In het geval van de gebruikersovereenkomst verwijst de nep-virusscanner zelfs naar de website van Microsoft (bron).

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.