Justitie wil OM recht geven om websites te blokkeren

Het Ministerie van Justitie wil het Openbaar Ministerie (OM) het recht geven om, zonder tussenkomst van een rechter, ‘strafbare gegevens van het internet te laten verwijderen’. Dat betekent dat het OM simpelweg een website kan laten verwijderen of blokkeren (bron).

Maken we ons altijd zo druk over de Chinezen die ons kopiëren, nu gaan we ze terugpakken door de maatregelen die daar gelden over te nemen. De vraag is natuurlijk of we hier blij mee moeten zijn. Het klinkt als internetcensuur en is dat niet juist wat we zouden moeten voorkomen? Is er niet zoiets als vrijheid van informatievergaring?

Natuurlijk zijn we het er over eens dat ‘strafbare gegevens’ ook niet op het internet thuis horen en dat de Nederlandse politie hard in moet grijpen als er Nederlandse eigenaren achter zitten. Maar internationaal ligt dat natuurlijk veel ingewikkelder, wij hebben geen zeggenschap over internetsites die in het buitenland gehost worden en daarom wordt straks besloten dat Justitie deze sites kan blokkeren. De discussie hoeft wat mij betreft ook niet te gaan over de duidelijke strafbare gegevens, maar we bevinden ons op een glijdende schaal, want waar houdt het tegenhouden van strafbare gegevens op en begint de censuur?

Het grote voordeel van internet (althans dat vind ik) is dat je zelf je mening kunt vormen door verschillende bronnen te raadplegen. Het NOS Journaal (of erger nog: SBS6nieuws) zal een ander beeld geven van een situatie van Al Jazeera…en de waarheid? Die ligt ergens in het midden.

Mij lijkt het in ieder geval geen goed idee om deze macht te geven, er moet wat mij betreft meer gezocht worden in internationale oplossingen en ja dat is niet makkelijk maar wel dé uitdaging. Laten we eerlijk zijn: eten wij niet liever met mes en vork dan met stokjes?

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.