Kan Anonymous het stroomnetwerk platleggen?

Vandaag een bericht waar de virtuele en de digitale wereld bij elkaar komen, namelijk die van het stroomnetwerk dat gekoppeld is aan allerlei informatiesystemen.

De National Security Agency van de Verenigde Staten vreest dat de hackersgroep Anonymous machtig genoeg is om het stroomnetwerk plat te leggen. In de krant Wall Street Journal staat dat generaal Keith Alexander daarvoor heeft gewaarschuwd in het Witte Huis. Andere officieren zijn ook bezorgd over de destructieve kracht van Anonymous, maar een deel verwacht dat de hackersgroep nog drie tot vijf jaar nodig heeft om zo`n grootschalige operatie op touw te zetten (bron).

Het antwoord op de titelvraag: Kan Anonymous het stroomnetwerk platleggen? Krijgt dus zeker geen eenduidig antwoord. De een waarschuwt ervoor, terwijl de ander denkt dat het nog zo’n 3 tot 5 jaar zal duren.

Laten we in dit geval dan uitgaan van het “best case scenario”. Stel dat het inderdaad 3 tot 5 jaar zal duren. Als we dat nu al weten, dan moeten we toch in staat zijn om daar in die tijd voldoende tegenmaatregelen tegen te nemen? Als dat zo is, wat zegt me 3 tot 5 jaar dan? Dan zou het zomaar 30 tot 50 jaar kunnen duren of misschien wel nooit gebeuren.

Hier blijkt maar weer uit dat we met samengeknepen billen naar dergelijke organisaties kijken. We geven niet langer aan dat het onmogelijk is maar verwachten dat we er binnen 3 tot 5 jaar een serieus probleem bij hebben.

De eerste grote test komt op 31 maart omdat de groep dan gedreigd heeft het internet plat te leggen. Ook hier zie je een tweestrijd: de een verwacht dat het internet die dag het inderdaad niet zal doen terwijl de ander aangeeft dat het wel haast onmogelijk is om dit te doen. We zullen zien, de 31ste maart, misschien een dag waarop we het een dag zonder internet moeten stellen.

Nu zou je natuurlijk kunnen stellen dat je het best een dag zonder internet kunt doen (heerlijk zelfs, een dag geen internet, Facebook of Twitter). Maar onderschat dat zeker niet, want veel van de basis infrastructuur verloopt tegenwoordig ook gewoon via internet. Kunnen we dan nog bellen bijvoorbeeld en wordt de stroom, gas en/of watervoorziening er niet door beïnvloed?

Feit is wel dat er steeds meer dreiging uitgaat van online zaken. De insiders weten dat natuurlijk al jaren en het is natuurlijk ook geen verrassing. Als we meer en meer gaan koppelen aan allerlei netwerken dan gaan we daar ook meer en meer risico’s lopen. Dan wordt het ook erg jammer dat beveiliging nog steeds niet of onvoldoende is meegenomen in al die nieuwe ontwikkelingen.

Willen we de beveiliging beter regelen de komende jaren dan staan ons twee dingen te wachten: we werken het achterstallig onderhoud (op beveiligingsgebied) weg en zorgen ervoor dat nieuwe ontwikkelingen pas operationeel gaan als ze veilig genoeg zijn. Simpel gezegd, lastig gerealiseerd. We zullen het zien de 31ste.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.