Massale mobiele spionage in 2012

Laten we nog even doorgaan met de cyberspionage, die we gisteren aan ons lijstje hebben toegevoegd en waarvoor we al kort hebben nagedacht wat we daar tegen moeten en kunnen doen. Om je nog wat verder op weg te helpen gaan we nog wat dieper in op de mobiele spionage, die als onderdeel van de cyberspionage, aan ons lijstje wordt toegevoegd.

In 2012 zullen cybercriminelen op grote schaal Android-gebruikers aanvallen, waarbij de eerste mobiele Android-worm en Android-botnet een feit zullen worden, daarnaast worden mobieltjes massaal bespioneerd. Dat voorspelt het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky Lab (bron).

Natuurlijk moeten we altijd in ons achterhoofd houden wie het onderzoek heeft uitgevoerd en wat de belangen voor dat bedrijf zijn. Niet dat het slecht is dat een bedrijf die zijn geld verdient met tegenmaatregelen een dergelijke statement naar buiten brengt, maar we moeten niet domweg de spullen kopen die zij aan ons willen slijten. Nee, we moeten in alle realiteit kijken wat de kans en de impact is voor ons. Daarna kunnen we pas bepalen welke tegenmaatregelen we willen nemen, is dat een maatregel die door het bedrijf (in dit geval Kaspersky) geleverd wordt, dan vind ik dat prima.

Lezen we het bericht nog verder dan gaat het met name om aanvallen op niet gepatchte machines en zogenaamde worms gericht op Android-machines. Zorgen we voor regelmatige updates dan verlagen we de kans al dat wij slachtoffer worden. Kijken we goed naar de apps die we installeren en slaan we bij twijfel nog even over, dan wordt de kans nog een stukje lager.

Kunnen we de kans dan niet helemaal uitsluiten? Nee, waarschijnlijk niet. De aanvallers zullen inspelen op de emotie van de gebruikers. We moeten dus niet alleen voor technische maatregelen zorgen maar we moeten de medewerkers ook bewust maken van de risico’s. Niet door simpelweg een poster op te hangen of een nieuwe e-learning omgeving in het leven te roepen, maar door echt te kijken naar: kennis, houding en gedrag. Een hele uitdaging, maar wel de moeite waard. Hiermee voorkomen we namelijk niet alleen aanvullen op Android-machines, maar verbeteren we de gehele beveiliging van ons bedrijf.

Cyberspionage en mobiele spionage zijn aan ons lijstje toegevoegd. We schatten de kans en de impact en kunnen vervolgens op zoek gaan naar de juiste set aan maatregelen voor ons bedrijf.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.