Mijnenjager vindt zeldzaam explosief

De Nederlandse mijnenjager Hr. Ms. Willemstad heeft tijdens een oefening voor de Schotse kust opnieuw een echt explosief gevonden en opgeblazen. Het was een ruim 3 meter lange Duitse zeemijn met een explosieve lading van omgerekend 1100 kilo, meldt Defensie (bron).

Om het direct maar even in het juiste daglicht te plaatsen: nee, de Duitsers zijn niet de derde wereldoorlog begonnen, het betrof hier nog een mijn uit de tweede wereldoorlog. Onvoorstelbaar dat dergelijke mijnen zoveel jaar na dato nog gewoon op zee ronddobberen en enorme schade aan kunnen richten. Sterker nog: verbazingwekkend dat er niet eerder ongelukken met deze mijn zijn gebeurd.

Het nu geruimde explosief was een van de achttien mijnen die een Duitse onderzeeboot in oktober 1939 daar neerlegde. Drie ervan ontploften en vernielden Britse schepen, waarvan er twee zonken. De andere mijnen werden nooit gevonden. (ANP)

Blijkbaar dobberen er dus nog zo’n 15 van dergelijke mijnen rond. Die kunnen inmiddels natuurlijk de hele wereld over zijn gegaan maar onze jongens moeten blijkbaar nog even doorzoeken…oh nee, de laatste mijnenjagers zijn net wegbezuinigd.

Stel je voor dat je voor de Schotse kust schipbreuk lijdt. Drijft er ineens een 3 meter lang object voorbij waar je je goed aan vast kunt klampen om maar niet te verdrinken. Binnen een paar seconden wordt je afgevuurd en beland je alsnog op de kust van Schotland.

Voor alle reders in de wereld, als je dat nog niet had gedaan moet je nu dus ook het risico van mijnen toevoegen aan je risicolijstje. Heel benieuwd welke tegenmaatregelen je daarvoor gaat nemen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.