Minder branden in 2010

Vandaag maar weer eens een bericht van een heel andere orde. Veel meer gericht op de feiten en uiteindelijk vallend binnen het gebied van fysieke beveiliging. Maar ja, ook die draagt bij aan de continuïteit van de organisatie.

In 2010 ontving de brandweer bijna 151 duizend alarmmeldingen. In 44 procent van de gevallen was echter sprake van loos alarm. 41 duizend keer was er daadwerkelijk brand uitgebroken en bijna 44 duizend maal kwam de brandweer in actie voor diverse hulpverleningsactiviteiten.

In 2010 was 60 procent van alle brandmeldingen een loos alarm. Veruit het grootste deel daarvan, 48,5 duizend, kwam binnen via een automatische brandmeldinstallatie. Dit is 8 procent minder dan in 2009. Relatief veel loze meldingen komen uit verzorgings-/verpleeghuizen. (bron)

Als je dit zo leest dan zou je kunnen concluderen dat de brandweer soms drukker is met het beantwoorden van loos alarm dan met het daadwerkelijk blussen van branden. 48,5 duizend keer kwam er een loos alarm binnen van een automatische brandmeldinstallatie. Als we niet oppassen gaat dit dezelfde kant op als met de loos alarmmeldingen die via inbraakdetectiesystemen worden afgegeven.

De politie is er inmiddels mee gestopt om alle automatische inbraakmeldingen op te volgen. Te vaak bleek er loos alarm. Nu moet je dus eerst iemand gaan laten kijken voordat de politie met gillende sirenes aan komt rijden. Voor we het weten moet er straks ook bij een automatische brandmelding eerst geverifieerd worden of er ook echt brand is.

Ik geef het je te doen. Zit je net lekker achter je biefstukje in een restaurant gaat het brandalarm thuis af. Je krijgt een melding op je smartphone en voordat de brandweer uitrukt willen ze wel eerst zeker weten dat je huis ook echt in de fik staat. Flinke jongen als jij niet als een gek naar huis scheurt en eerst rustig je biefstukje op eet. Er zit niks anders op en je gaat op pad.

Dan zijn er twee opties: of je huis staat echt in de fik en de brandweer zal toch echt moeten komen, hoe vervelend dat ook voor ze is…ze hebben immers nog wat telefoontjes te beantwoorden. De andere optie is dat er niks of weinig aan de hand is en je de brandweer lekker op de kazerne kunt laten. In beide gevallen weet je dat je het lekkere biefstukje aan je neus voor bij kunt laten gaan.

We moeten ook niet vergeten dat nieuwe huizen tegenwoordig standaard worden uitgerust met rookmelders. Gevolg hiervan zal zijn dat de brandweer het alleen maar drukker krijgt de komende jaren. En dan te weten dat de bezuinigingen ook haar tol eisen bij de brandweer. Meer meldingen, minder middelen en nog minder geld. Heel benieuwd hoe ze dit op gaan lossen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.