MK zet op grote schaal verborgen camera’s in

Een snelgroeiend aantal ondernemers in Nederland huurt verborgen-camerasystemen om frauderende medewerkers op heterdaad te kunnen betrappen. Met name ondernemers in de detailhandel en horeca maken hiervan gebruik…Uit recent onderzoek van het Platform Detailhandel blijkt dat eigen werknemers verantwoordelijk zijn voor zo’n veertig procent van alle diefstallen. Dit komt neer op een schadepost van 165 miljoen euro op jaarbasis (bron).

Op zich kan ik me heel goed voorstellen dat je als kleine ondernemer je spullen zo goed mogelijk wilt beschermen, je moet immers hard genoeg werken voor iedere euro en er is niks zo frustrerend als je personeel er van door zien gaan met jouw geld.

Toch moeten we volgens mij wel waarschuwen voor een juist gebruik van dit soort middelen. Ik vraag me werkelijk af of de wetgeving hierbij gevolgd wordt. De wetgever is op zich niet tegen de inzet van camera’s maar verbindt hier wel regels aan…en dat is maar goed ook.

Voor die ondernemers die zich later niet geconfronteerd willen zien met allerlei rechtszaken omdat ze zich niet aan de regels hebben gehouden…je kunt je verdiepen in de regels via de website van het College Bescherming Persoonsgegevens maar ook het Centrum Criminaliteitspreventie en Veiligheid kan behulpzaam zijn.

Kortom: voordat je verborgen camera’s inzet, wees je dan bewust van de regels anders kon het je wel eens vele malen meer kosten dan die greep uit de kassa door één van je (ex-)medewerkers.

En nog een aantal interessante feiten uit het bericht:

  • In negentig procent van de gevallen gaat het om diefstal van geld uit de kassa van mkb-bedrijven.
  • Veertig procent van deze groep zijn horecabedrijven en 25 procent kledingzaken.
  • De meeste dieven die gepakt worden, hebben meerdere diefstallen op hun kerfstok. Hierbij gaat het vaak om kleine, relatief goedkope objecten, zodat het niet direct opvalt.
  • Wanneer een verborgen camera is geplaatst, wordt in bijna honderd procent van de gevallen de dader betrapt.
  • Ongeveer vijftig procent van de werkgevers verhaalt de schade niet op de dief persoonlijk.
  • Werkgevers hangen niet graag de vuile was buiten over frauderend personeel, daarom wordt er in veel gevallen geen aangifte gedaan bij de politie.
  • De meeste verborgen camera’s worden in het midden en het westen van Nederland geplaatst, waarbij de Randstad overheerst.
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.