Mobiele telefoons lekken fotolocatie

De foto’s die mensen via hun mobiele telefoon maken, bevatten vaak ook locatiegegevens. Inmiddels beschikken veel toestellen niet alleen over een camera’s, maar ook over een GPS, waarmee de locatie van de telefoon is vast te stellen. Samen met informatie over de afbeelding, belandt deze data vaak in de zogeheten EXIF tag. Twitpic dient als dumpsite voor afbeeldingen die Twitteraars in hun berichten opnemen. De telefoon maakt een foto, die de afbeelding vervolgens naar twitpic stuurt en een bericht op Twitter plaatst die hier naar wijst. De meeste Twitpic afbeeldingen staan open voor de hele wereld. (bron).

Een aantal maanden geleden hoorde ik dit al van een collega die zelf ook gebruik maakte van Twitpic. Je kunt dan wel je Twitter dichtzetten voor de buitenwereld maar via Twitpic zijn de foto’s die je bij je berichten zet wel gewoon te zien.

Omdat we inmiddels weten hoe Twitter omgaat met melders van lekken (die worden gewoon afgesloten, shoot the messenger) zijn we er maar niet actief achteraan gegaan.

Kijk zelf eens op Twitpicen ververs je scherm een paar keer. Onderin beeld zie je allerlei recente foto’s voorbij komen waarvan een groot deel van de uploaders zal denken dat ze veilig verborgen zitten.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.