Nepagenten overvallen woning

Twee nepagenten hebben, compleet in uniform, de bewoners van een woning aan de Straat van Magelhaens in Amstelveen overvallen (bron).

Het is alweer een poosje stil geweest rondom overvallen uitgevoerd door criminelen in een politieuniform. Misschien dat de vorige dadergroep is opgepakt of misschien is hun geld inmiddels alweer op waardoor ze weer aan de slag moeten.

Daarom toch maar weer eens een dergelijk bericht. Je moet toch wel erg op je hoede zijn, wil je agenten die voor je deur staan wantrouwen. Toch moeten we ons er van bewust zijn dat een politieuniform je nog geen politie agent maakt.

Het zou toch heerlijk zijn als we daar wel vanuit konden gaan. Niet alleen voor politieagenten natuurlijk, maar voor iedereen in een bepaald “uniform”. Iemand in een witte jas is een arts, iemand in een overall een onderhoudsmonteur, iemand in een krijtstreep een bankier, iemand in een groen uniform een militair en iemand met een kapiteinspet een kapitein.

Helaas weten criminelen maar al te goed dat de gemiddelde man of vrouw er inderdaad van uitgaat dat deze stereotypen kloppen. Trek een overall aan en je bent een onderhoudsmonteur. Hiermee staat de crimineel al 1-0 voor. Hij meldt zich bij de receptioniste en verteld dat hij komt voor een liftstoring. Als er op dat moment geen storing is dan zal de receptioniste misschien nog wat moeilijk kijken. Maar de “monteur” verteld natuurlijk dat de melding tegenwoordig al binnenkomt voordat de lift in storing gaat…de techniek staat voor niets, toch?

Grote kans dat de receptioniste de monteur vrolijk bedankt en alle deuren voor hem open doet. Laten we nu niet denken dat dit alleen geldt voor een receptioniste, want dat is slechts een voorbeeld. Nee, met een beetje social engineering lukt het keer op keer om mensen te overtuigen.

Nu kunnen we natuurlijk denken dat social engineering alleen wordt ingezet door criminelen, maar eigenlijk zetten we het allemaal iedere dag in. Alleen noemen we het dan geen social engineering. Maar hebben we niet allemaal wel eens een leugentje om best wil? Manipuleren we niet allemaal wel eens? Proberen we allemaal niet zo af en toe iemand in onze richting te bewegen? Zolang we dat doen voor “het goede doel” is er niet zoveel aan de hand…maar als we het inzetten met een verkeerde intentie dan wordt het een ander verhaal.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.