Zoekwoorden nieuw wapen cybercriminelen

Je kunt er natuurlijk op wachten dat cybercriminelen ook meer en meer gebruik gaan maken van social media. En eerlijk is eerlijk: veel gebruikers van die social media zullen daar nog weinig bij stil staan. Het is tegenwoordig heel normaal om op alle links te klikken die we in Tweets voorbij zien komen. Alles onder het mom van: “wat een leuk bericht: snel klikken”.

Cybercriminelen hebben een nieuwe werkwijze gevonden om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Ze stellen tweets samen die zoekwoorden bevatten die op dat moment heel populair zijn. Hiermee komen ze bovenaan in de zoeklijsten op Twitter te staan. Gebruikers hebben dan de neiging om op de links te klikken die in die tweets worden vermeld, en komen zo uit op malafide websites (bron).

Met een beetje pech heb je het virus van gisteren te pakken en worden alle je vakantiefoto’s ook nog eens gegijzeld. Het is dus een goede waarschuwing om maar niet zomaar op allerlei links te klikken. Dat was natuurlijk altijd al een goede waarschuwing, maar het kan nooit kwaad om het te herhalen.

En ja, met een dergelijk bericht, kun je er natuurlijk ook op wachten dat er binnenkort phishing Tweets verschijnen die proberen je pincode te achterhalen. Dus ook hiervoor maar alvast een waarschuwing: de bank gaat echt nooit via Tweets vragen om jouw pincode. Een Tweet van de bank met een linkje naar “hun” website om je pincode te resetten kun je dus rustig links laten liggen. Maar goed, het is wachten op de eerste slachtoffers.

Andere social media sites worden natuurlijk ook al misbruikt door cybercriminelen. Oppassen dus als je de volgende keer op een “leuke” link klikt in Facebook of Pinterest. Voor je het weet is die link toch minder leuk dan je gedacht had.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.