Virus gijzelt foto’s voor 50 euro losgeld

Een nieuw Trojaans paard gijzelt bestanden door ze te versleutelen en eist 50 euro om ze weer toegankelijk te maken. De ransomware versleutelt alle afbeeldingen, documenten en snelkoppelingen en voorziet die van de .EnCiPhErEd extensie. Ook wordt er een bestand “HOW TO DECRYPT.TXT” met instructies achtergelaten. Daarin staat dat het slachtoffer de code van een Ukash of Paysafecard met 50 euro naar een Gmail-adres moet sturen. (bron)

Het is natuurlijk al erg genoeg als je gegrepen wordt door een virus, maar meestal lukt het dan nog wel om je gegevens veilig te stellen en je pc weer schoon te krijgen. Maar je moet er niet aan denken dat het virus dat je oploopt direct de foto’s (en andere bestanden) op je harde schijf versleuteld.

Daar gaan al je vakantiefoto’s en je wist al maanden dat je er weer eens een reserve kopie van moest maken, maar was daar nog niet aan toegekomen. Ja, wat doe je? Ga je inderdaad geld overmaken, in de hoop dat je inderdaad de sleutel krijgt? Want welke garantie heb je?

In ieder geval is het weer eens een goede waarschuwing om een extra reserve kopie te maken en ervoor te zorgen dat je anti-virus up-to-date is. Als er iets is dat ik liever niet kwijt ben dan zijn het mijn vakantiefoto’s.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.