Politie: overvallers niet al te snugger

Criminelen die een overval plegen, lijken niet al te snugger te zijn. De pakkans is groot, terwijl de buit over het algemeen vrij gering is, zeker in relatie tot het risico dat overvallers nemen (bron).

Je zult jezelf maar beroepscrimineel noemen. Je hele beroepsgroep wordt in eens uitgemaakt voor domoor. Maar een dergelijk bericht is natuurlijk niet nieuw. We weten al jaren dat de kans op een aanzienlijke buit minder en minder wordt. Meer en meer mensen betalen immers met digitaal geld en meer en meer bedrijven romen hun geld op tijd af. Er is gewoon minder baar geld voor handen en dat is maar goed ook.

Aan de andere kant is het voor veel jongeren toch nog steeds erg makkelijk om een overval te plegen. Zij denken niet in termen als “pakkans” en met een paar tientjes zijn ze ook al erg tevreden. Dat verschilt van degene die zich tot de beroepscriminelen rekenen, die houden wel degelijk rekening met de kans en de impact. Pakkans groot en buit laag, dan gaan ze al snel op zoek naar een andere mogelijkheid om aan hun geld te komen.

Je kunt het natuurlijk vergelijken met de carrière die iedere werknemer ook doormaakt. Aan het begin van die carrière weten we nog relatief weinig en met de jaren komt ook de ervaring. Na een paar jaar kijken we ineens heel anders tegen ons werkzame leven aan. Ik kan me zomaar voorstellen dat dat met een criminele carrière ook zo gaat. In het begin denk je helemaal niet aan een pakkans en als je eenmaal wat overtredingen begaan hebt wordt je vanzelf ervarener in je “vakgebied”.

Je wilt helemaal geen simpele overval meer plegen en je hebt er in je carrière voor gekozen om wat treden van de ladder te nemen. Je houdt je inmiddels bezig met zaken die voor veel meer financiële zekerheid kunnen zorgen.

Juist daarom is het zo belangrijk om de pakkans op jongere leeftijd te vergroten. Hoe eerder je ze pakt en hoe eerder ze criminele activiteiten afleren, hoe minder kans we lopen dat ze daadwerkelijk carrière maken op dit gebied. Helaas komt daar veel meer bij kijken dan alleen het vergroten van de pakkans. De straffen (voor zover die natuurlijk helpen) moeten daarop afgestemd worden. Dan heeft opsluiten alleen, weinig zin. Nee, we moeten ervoor zorgen dat ze ook daadwerkelijk en bewust voor een andere, meer legale, carrière kiezen.

En ja, dan zul je moeten werken voor je geld. En ja, dan begin je ook weer aan de onderkant van de ladder en verdien je een habbekrats per uur waarvan je ook nog eens een groot deel naar de belastingdienst mag brengen. Je moet dan ook wel stevig in je schoenen staan om iedere morgen vroeg je bed uit te komen en aan de slag te gaan. Jouw makkers slapen lekker uit, plegen een kraakje en rijden in een mooiere auto dan jij doet.

Zolang misdaad loont (en dat zal het waarschijnlijk altijd wel blijven doen) zijn we nog niet van dit soort problematiek verlost. Hoe het dan wel moet? Geen idee, volgens mij zijn daar al vele studies voor uitgevoerd en is het echt passende antwoord nog niet gevonden. Tot die tijd blijven we hier maar geregeld bloggen over dit soort nieuwsberichten…wat de nieuwswaarde dan af en toe ook mag zijn.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.