Opslag van gevaarlijke en brandbare materialen

Na de verhalen over de maatregelen voor de beveiligde ruimtes is het een kleine overstap naar de opslag van gevaarlijke en brandbare materialen. We gaan er hierbij vanuit dat jouw bedrijf geen petrochemische industrie is met allerlei gevaarlijk materiaal. Nee, we gaan uit van een gemiddelde kantooromgeving die eventueel nog een klein fabriekje of een magazijn heeft.

De vraag die er bij hoort:
Worden gevaarlijke, brandbare materialen, reserveapparatuur en reservekopieën op veilige afstand van kritische objecten (computerruimten, magazijnen, personeelsruimten) opgeslagen?

Deze vraag omvat meerdere onderwerpen. We willen de processen niet in gevaar brengen en denken daarom goed na waar we de gevaarlijke en brandbare materialen veilig op kunnen slaan. Maar we denken ook na over de reserveapparatuur en kopieën die we nodig hebben na een calamiteit.

Gaan we even kort door de bocht dan zullen die gevaarlijke en brandbare materialen voor een calamiteit (kunnen) zorgen terwijl we die reservespullen juist nodig hebben na die calamiteit. Niet wijs en verstandig dus om ze in een ruimte bij elkaar te zetten.

Bij reserveapparatuur en kopieën hebben we een aantal keuzes. Zo kunnen we ze aan de andere kant van het gebouw opslaan (met het risico dat het hele gebouw afbrandt), we kunnen ze naar een andere locatie brengen (met het risico dat ze onderweg van de vrachtwagen vallen), we kunnen zaken virtueel of in “the cloud” uit gaan voeren (met het risico dat de bandbreedte niet goed genoeg is om weer in de lucht te gaan). Een ding dat we in ieder geval niet moeten doen is de reserveapparatuur en kopieën in de serverruimte opslaan bij de rest van de informatie. Het risico dat er iets met deze ruimte gebeurt is te groot en als dat gebeurt zijn we alle gegevens ook echt kwijt.

Gevaarlijke en brandbare materialen slaan we natuurlijk ook het liefst niet in ons gebouw op. Stel je voor dat het lekker gaat liggen broeien of dat de giftige gassen ontsnappen. Nee, liefst hebben we die helemaal niet op ons terrein, dus we laten ze na gebruik zo snel mogelijk af voeren. Tot die tijd slaan we ze op in een ruimte die los van ons gebouw staat (als dat mogelijk is). Maar ja, dan zitten we nog met zaken als schoonmaakmiddelen, diesel voor de noodstroom en ga zo nog maar even door. Kunnen we dat in kleine concentraties houden dan is er niet zoveel aan de hand, worden het grotere bergen dan zullen we daar ook iets aan moeten doen.

Opslag van gevaarlijke en brandbare materialen is een vak apart en er gelden zeker wetten en regels voor. Zaak is om die voor jouw organisatie en jouw situatie goed te kennen. Weten we het zelf niet, dan schakelen we het best een deskundige in. Maar dan niet iemand die alles dicht wil timmeren, maar die in alle redelijkheid uitgaat van onze processen. We kunnen de materialen wel veilig opslaan, maar als we ze iedere dag nodig hebben dan is het nu juist de kunst om daar ook een veilige en efficiënte wijze voor te vinden.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.