Paspoortchip eenvoudig te kraken

We waren er al bang voor, maar hebben toch allemaal gehoopt dat het wat langer zou duren.

De RFID-chip in het nieuwe Nederlandse paspoort is via gratis verkrijgbare software eenvoudig te kraken. Dat liet de Nederlandse beveiligingsonderzoeker Jeroen van Beek gisteren in De Telegraaf weten. De paspoortchip bevat onder meer de naam, geboortedatum, burgerservicenummer, foto en vingerafdrukken van de houder. Volgens Van Beek is de chip van korte afstand uit te lezen en te kopiëren (bron).

Overigens gaat de discussie verder dan dit, omdat er aan alle kanten kopieën van paspoorten worden gemaakt. Met name in hotels vinden ze dat een kopie van een paspoort moet kunnen en veel medewerkers zullen zelfs denken dat het een eis is omdat ze je anders geen kamer mogen geven.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) lanceerde donderdag een aantal richtlijnen om zowel consumenten als bedrijven bewust te maken van de wetgeving. Bedrijven mogen in sommige gevallen wel vragen om legitimatie, maar een kopie maken is in de meeste gevallen verboden (bron).

Nu zitten we dus met een paspoort dat gemakkelijk gekopieerd kan worden en we zitten met bedrijven die niet weten wat de richtlijnen zijn. Tijd voor de overheid om hier maar weer eens een campagne tegenaan te gooien?

Een mooie slogan heb ik al voor ze verzonnen: “Weet hoe het hoort met een paspoort” (oh ja, deze URL natuurlijk niet direct registeren want dan kan de overheid het niet meer doen).

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.