Per ongeluk seks met moeder op webcam

Als we dan toch bezig zijn met blogs over webcams en het ongevraagd filmen van slachtoffers dan kan dit bericht er ook nog wel bij. En hoewel je je lach misschien moet onderdrukken is het natuurlijk ernstiger dan in eerste instantie gedacht.

Een 66-jarige man uit Hoogezand blijkt twee jaar geleden een dubbel pijnlijke vergissing te hebben begaan…Hij dacht op de webcam zijn geslachtsdeel te tonen aan een meisje van elf jaar. In werkelijkheid was het haar moeder die aan de andere kant in ontzetting toekeek. Het 11-jarige slachtoffertje was eerder via Hyves en msn door de man benaderd en had besloten om haar moeder in te schakelen toen de man vroeg of hij zijn geslachtsdeel mocht laten zien (bron).

Waarschijnlijk denk je nu: net goed dat het de moeder was en niet het 11-jarige meisje. Dat klopt, maar de intentie van deze man was er niet minder om. Zeker nu er veel ophef is over misbruik van kinderen (on- en offline) zou je denken dat er zware straffen staan op een dergelijk vergrijp. Maar kijken we naar de straf die de man opgelegd krijgt dan valt dat ook wel weer mee.

De rechter veroordeelde hem voor de webcamseks tot een werkstraf van 160 uur en een maand voorwaardelijke celstraf.

Willen we hier echt een stokje voor steken dan zullen we er voor moeten zorgen dat de kans dat men gepakt wordt voor dergelijke acties omhoog gaat. Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat er een passende straf wordt opgelegd. Nu de kans klein is om gepakt te worden en de straf te overzien is, zal het weinig potentiële daders afschrikken.

Er is natuurlijk veel te zeggen over de straf en ik wil ook zeker niet beweren dat er zware gevangenisstraffen moeten worden opgelegd. Er is genoeg onderzoek gedaan naar straffen en gevangenisstraf blijkt in veel gevallen niet of nauwelijks te werken. Laat staan een taakstraf van 160 uur. De man is 66 en waarschijnlijk al met pensioen (ja ja, dat is inderdaad een aanname) maar 160 uur werkstraf betekent een goede maand papier prikken.

Nee, misschien moeten we op zoek naar andere vormen van straf. Misschien moeten we terug naar de tijd dat je met pek en veren door de stad werd gedragen. Aan de schandpaal zodat iedereen kan zien dat je schuldig bent. Uiteraard gaat dit ver (en uiteraard ben ik daar niet voor). Waar ik wel voor ben is om te onderzoeken of er andere vormen van straf zijn die een dergelijke daad wel kunnen voorkomen.

Gelukkig is het met dit meisje (redelijk) goed afgelopen. Hopen dat ze nog gewoon het internet op durft en hopen dat ze niet weer in de val loopt. Goed in ieder geval dat ze bij twijfel haar moeder heeft ingeschakeld, dat zouden meer kinderen moeten doen…maar ja, wie verteld ze dat? Tijd voor een campagne die ook echt aanslaat bij de kinderen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.