Perverse Duitser hackt webcams schoolmeisjes

Een 43-jarige Duitse man is gearresteerd omdat hij via malware de webcams van schoolmeisjes hackte en hen zo bespioneerde. De zaak kwam aan het rollen toen twee meisjes op school vertelden dat de lampjes van hun webcam niet meer uitgingen als ze er klaar mee waren. Tijdens het onderzoek werd er een Trojaans paard op de computers ontdekt, dat via ICQ verspreid was (bron).

Tegenwoordig beschikken meer en meer mensen, gewenst en ongewenst, over een webcam. Moest je vroeger nog een losse webcam kopen die zwart-wit en met 1 frame per seconde uitzendde, nu zitten ze al standaard ingebouwd in (bijna) iedere laptop en zijn ze van HD-kwaliteit met 30 frames per seconde. Sterker nog, diegene die in mijn laptop is ingebouwd beschikt niet eens over een lampje. Die webcam is (voor mij in ieder geval) volledig overbodig en nooit gebruikt, maar ik kan dus ook niet zien of iemand mij nu toevallig zit te bespieden (wacht, ik zwaai even naar de camera). Op zich niet zo spannend natuurlijk, ze zien hooguit hoe ik als ik thuiswerk nog wel eens ongeschoren en in mijn pyjama achter het scherm kruip (bij wijze van spreken natuurlijk want ik zit natuurlijk altijd keurig netjes met een stropdas thuis te werken).

En omdat het in dit geval gaat om het bespieden van schoolmeisjes komt het in het nieuws. Maar volgens een onderzoeker houden nog veel meer mensen zich bezig met het hacken van computers van kinderen om zo toegang tot de webcam te krijgen. Het gaat hier echt niet alleen om het hacken van computers van kinderen. Een hacker kan van te voren niet zien of het target van een kind is of niet. Hij zal waarschijnlijk proberen zoveel mogelijk pc’s te besmetten en als blijkt dat de gehackte pc van een lelijk oud vrouwtje is dan zal hij er nooit meer naar om kijken.

De jonge kinderen gaan nu allemaal aan de slag met stukjes papier om de webcam af te plakken (in je laptop is hij niet zo makkelijk uit te zetten want je kunt de stekker er niet uittrekken). Misschien is het een idee om je webcam te richten op de foto van een oud vrouwtje en jezelf pas te tonen als je er echt zeker van bent wie je tegenover je hebt. Hier alvast een foto die je ervoor kunt gebruiken.

Beschikt jouw laptop of computer over een webcam en heb je kinderen die daar gebruik van maken? Controleer dan nog eens goed of je niet besmet bent met malware. Twijfel je? Probeer dan de webcam hardwarematig uit te zetten, plak er een sticker overheen of trek de stekkers los. Dat is de enige manier waarop je er zeker van kunt zijn dat je niet bespied wordt.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.