Scholen niet opgewassen tegen hackende leerlingen

Nederlandse middelbare scholen erkennen dat systemen regelmatig gehackt worden door leerlingen. Dit is vooral mogelijk door onkunde van leraren en scholen.(Bron)

Ook dit is natuurlijk geen nieuw bericht en we hebben het hier al vaker aangehaald. De leerlingen weten nu eenmaal meer van computers dan de leerkrachten en de beveiliging van veel netwerken van scholen zal nog tot een minimum beperkt zijn. In het voorbeeld halen ze aan dat er met simpele keyloggers is gewerkt waarmee de leerlingen de inloggegevens wisten te achterhalen.

Het zit hem natuurlijk ook in het opvoedende karakter van middelbare scholen. Zij willen hun leerlingen slimmer maken en goed opgeleid de wereld in sturen. Daar gebruiken ze tegenwoordig uiteraard computers en netwerken bij. Een kleine zoektocht op internet en er zijn allerlei tooltjes voor handen die je uit kunt proberen op het netwerk. Kleine kans dat je ervoor gepakt wordt want monitoring gebeurt nog niet overal en als het al gebeurt dan is het een drama om al die gegevens te analyseren.

We hebben het wel eens over de BV Nederland die bestaat bij de gratie van kenniseconomie. Aan de andere kant zien we steeds meer gevallen waarbij leerlingen met te lage cijfers toch hun diploma krijgen (als is het maar om het jaarlijkse budget van de school op peil te houden). Dat is binnenkort allemaal verleden tijd. Ze kunnen zelf hun cijfers bepalen en de cijfers in de administratie van de school aanpassen.

Meer en meer leerlingen zullen cum laude slagen…tenminste, als we de beveiliging van de scholen niet verbeteren. Er is straks geen verband meer met de hoogte van het kennisniveau binnen Nederland en het aantal leerlingen dat cum laude geslaagd is. Eerder is er een verband tussen de slechte beveiliging van de netwerken van scholen en het cum laude percentage.

Ach, zo dom is de jeugd nu dan toch ook weer niet. Het gaat niet om de reis er naar toe maar om het eindresultaat en dat is voor velen nog steeds het diploma. Hoe dat gehaald wordt doet minder ter zake en daar zal later ook nooit meer iemand naar vragen. Maar toch ga ik anders aankijken tegen al die schooltassen die einde van het jaar in de vlaggenmast hangen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.