Schoolbestuur moet van onbesproken gedrag zijn

Schoolbestuurders moeten kunnen aantonen dat ze geen strafbare feiten hebben begaan die hun werk in de weg zouden kunnen staan. Waarschijnlijk moeten ze een zogeheten Verklaring omtrent het gedrag (VOG) gaan overleggen (bron).

Leraren en directieleden moesten in het verleden al een VOG kunnen overleggen maar het schoolbestuur dus blijkbaar tot op heden nog niet. Het kan dus zijn dat er nu een bestuurder is aangesteld die een strafblad heeft van hier tot Tokio. Een bestuurder die fraude heeft gepleegd, die is opgepakt voor kinderporno of zijn diploma’s gewoon via internet gekocht heeft. Raar, in andere branches worden medewerkers met een mindere functie dan bestuurder standaard gescreend.

Het is sowieso goed om medewerkers een Verklaring Omtrent Gedrag te laten overleggen, daarnaast kunnen voor bepaalde functies ook aanvullende screeningen worden uitgevoerd. Zelf ben ik denk ik al minimaal 15 keer door verschillende organisaties gescreend, MIVD, AIVD, Ministerie van Justitie en nog wat commerciële screeningsorganisaties. Hoewel ik zeker voorstander ben van uitgebreide screeningen moet daar nu ook weer niet teveel waarde aan gehecht worden. Het zegt alleen maar dat iemand in het verleden niet schuldig is bevonden, dus of hij/zij heeft nooit wat verkeerds gedaan of hij/zij is er nooit voor opgepakt.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.