Skimming? Kijk naar Opsporing verzocht

Skimming is een groot probleem en het lijkt wel of het een steeds groter probleem aan het worden is. De banken zijn druk bezig in deze wedloop (die vergelijkbaar is met die van de anti-virus software) maar de skimmers zijn erg inventief. Vanuit een van mijn opdrachten bij een grote financiele instelling heb ik de voorbeelden gezien en geloof me, het is nauwelijks te zien of een automaat voorbewerkt is.

Met de voorbeelden die ik gezien heb, zou je bijna waardering en respect krijgen voor de criminelen. Zo mooi zitten de skimming devices in elkaar. Zelfs voor het getrainde oog is niet snel te zien dat het apparaat bewerkt is. Opsporing verzocht heeft aandacht besteed aan dit fenomeen en ik kan iedereen aanraden om het filmpje even te bekijken. Hier kun je het artikel op security.nl lezen dat hier ook over gaat.

Eigenlijk het belangrijkste advies is om je pincode goed af te schermen. Daarmee kan veel leed voorkomen worden, maar helaas niet al het leed. Gevallen zijn bekend waarbij de skimmers het hele toetsenbord hebben gemanipuleerd, daarbij heeft afschermen van je pincode geen zin meer.

Oh ja, en als je dacht dat een camera wel op viel, vergeet het een voorbeeldje heb ik bijgevoegd:

Het lijkt misschien of het hier alleen de geldautomaten (flappentappen) betreft, maar ook de pinautomaten (die bij de winkels op de toonbank staan) zijn een geliefd doelwit. Bij tuinwarenhuizen wordt bijvoorbeeld ingebroken om de apparaten te manipuleren. Het alarm gaat af, de surveillant komt kijken maar constateert dat er niets gestolen is en dat het wel een vals alarm zal zijn geweest. Een week later wordt weer ingebroken en worden de gegevens gecollecteerd. Daarna worden de gegevens via internet verzonden en wordt je spaargeld in Maleisie of elk willekeurig ander land opgenomen.

En hoewel de banken de schade vergoeden (zodat je er als individu misschien minder last van hebt) betalen we natuurlijk uiteindelijk met zijn allen de schade.

Het belangrijkste advies? Ehm, ach gewoon geen geld meer pinnen of flappentappen…op naar de geldloze economie of terug naar de ruilhandel.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.