Storingen groter gevaar in NL dan cyberaanvallen

Storingen vormen bij Nederlandse bedrijven een veel groter gevaar dan cyberaanvallen, zo stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er werd gekeken naar beveiligingsincidenten bij zowel Nederlandse als andere Europese landen. Storingen, oftewel de uitval van ICT-diensten of vernietiging / verminking van gegevens door storingen in hardware of software komt in Nederland bij 19% van de bedrijven voor. Aanvallen van buitenaf (7%), infecties (7%) en datalekkage door Inbraak, pharming of phishing (4%) vormden een veel kleiner deel van de incidenten (bron).

Als het Centraal Bureau van de Statistiek het onderzocht heeft dan zal er toch zeker een kern van waarheid in de gegevens zitten. Goed om te weten natuurlijk, zo kunnen we met feiten naar buiten treden.

Het geeft maar weer eens aan dat we informatiebeveiliging moeten relativeren en wel op die manier dat de grootste dreiging helemaal niet van buitenaf komt. Natuurlijk moeten we aan “grensbewaking” doen en blijven doen (en daar kan ook nog heel wat in verbeterd worden). Maar het wordt belangrijker om ook eens naar de interne organisatie te kijken.

Helaas wordt in het bericht niet aangegeven waardoor die interne storingen veroorzaakt worden. Dat kan natuurlijk technisch falen van de systemen zijn, foutieve instellingen, fouten van medewerkers en ga zo maar door. Maar wat te denken van de bewuste activiteiten van medewerkers? Nog te vaak worden allerlei technische beveiligingsmaatregelen ingezet terwijl met organisatorische en procedurele maatregelen veelal meer effect te bereiken is tegen lagere kosten.

Een overig opmerkelijk feit:
Ook vergeleken met de ons omringende landen is het aandeel bedrijven met ICT-beveiligingsincidenten hoog. In Duitsland was het 22 procent, in België 24 procent en in het Verenigd Koninkrijk slechts 10 procent…Nederland behoort met Denemarken en Noorwegen tot de landen met de meeste ICT-beveiligingsincidenten.

Kortom: werk aan de winkel voor de Nederlandse organisaties. En het wordt misschien wat vervelend maar dat begint toch echt bij het bewustzijn van het management.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.