Tien jaar werk kwijt na diefstal laptop

Een Brits bedrijf is tien jaar aan werk kwijtgeraakt nadat dieven twee laptops hadden gestolen. Op één van de twee gestolen computers van DB Liquid stond gespecialiseerde software waar het bedrijf 300.000 euro in had geïnvesteerd. Volgens de directeur van het databasebedrijf heeft niemand wat aan de software, maar kan het wel het verlies van tien jaar aan werk betekenen (bron).

Wow, hier hebben ze toch even flink gefaald met hun back-up beleid. 10 jaar werk kwijt, je moet er toch niet aan denken, maar het is wel de harde realiteit. En geloof me, er zijn veel meer bedrijven die een dergelijk risico lopen omdat ze hun back-ups niet op orde hebben. Maar 10 jaar werk is wel heel erg veel en de vraag is natuurlijk of dit bedrijf de klap ooit te boven komt. En hoe zit het met jouw eigen back-ups? Zijn die op orde, kun jij je gegevens weer terughalen als je laptop gestolen wordt of als hij crasht?

Eerlijk is eerlijk, mijn belangrijkste gegevens kan ik (waarschijnlijk) nog wel reproduceren maar toch zal ik ook een deel van mijn bestanden kwijt zijn na een crash of diefstal. We verzamelen tegenwoordig allemaal digitale foto’s, films en muziek, de omvang daarvan is bizar, als we alles bij elkaar optellen zitten we al snel aan één of meer terabyte aan gegevens en hoe ga je die nog back-uppen? Ja, simpel door er een externe hard schijf bij te kopen, maar wat als die ook gestolen wordt?

Zelf heb ik ook wel eens een spontane crash van één van mijn harde schijven gehad en het grootste gevoel van ongenoegen was eigenlijk niet eens de crash en de gegevens waarvan ik wist dat ze weg waren…nee juist de gegevens waarvan ik niet meer weet of ze op de schijf stonden gaf mij dat slechte gevoel. Na een crash weet je voor een deel niet meer welke gegevens je mist en juist daar wringt de schoen.

Inmiddels alweer een poos geleden dat die schijf crashte en het merendeel heb ik wel weer teruggezet. De andere gegevens, waarvan ik niet meer weet of ik ze mis, heb ik eigenlijk helemaal niet gemist. Zo erg was het dus blijkbaar ook weer niet en het ruimt ook wel weer eens lekker op. Met al die gigabytes die we tegenwoordig tot onze beschikking hebben slaan we ook steeds meer gegevens op, ook gegevens die we helemaal nooit meer gebruiken en waarvan we niet eens weten dat ze onze schijf bevuilen.

Maar toch een tip voor alle bedrijven: ga nog eens goed na of het back-up beleid op orde is en of je er echt zeker van kunt zijn dat je de gegevens terug kunt halen. 10 jaar werk verliezen kan je duur komen te staan en kom je misschien nooit meer te boven. Dat risico wil je vast niet lopen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.