Bedrijven merken weinig van spamverbod

Uit onderzoek blijkt dat bedrijven onverminderd mailings rondsturen, en dat weinig bedrijven weet hebben van het zakelijk spamverbod dat sinds oktober 2009 geldt. Opta zegt wel al op te treden (bron).

In dit blog hebben we eerder al twijfels gezet bij het spamverbod en nu blijkt inderdaad dat het in de praktijk nog niet goed werkt. Als ik eerlijk ben: ikzelf heb ook weinig gemerkt van minder spam, voor mijn gevoel is het aantal spammailtjes alleen maar toe genomen. Erg? Ach, ik vind het wel meevallen, met één druk op de knop is mijn spambox weer leeg en beginnen we weer aan een nieuwe week.

Wat wel erg is, is dat er ook veel mail onterecht in de spambox terecht komt, in een onoplettend moment gooi je niet alleen je spam weg maar ook de mail die wel degelijk aan jou gericht was. Juist daarom moet je toch steeds globaal de spambox doorkijken want je weet nooit welke fantastische aanbieding je aan je voorbij laat gaan. Daar zit hem wat mij betreft een groter risico dan die mailtjes die ik ongevraagd ontvang.

Persoonlijk blijf ik het, zeker voor business-to-business, een raar verbod vinden. We mogen wel koude acquisitie doen via telefoon of via de oude vertrouwde postduif, maar via email mag het niet. Wat vind je storender? Dat je op een onmogelijk moment gebeld wordt door een onbekend persoon die je iets aan wil smeren of dat je een mailtje krijgt die je met één druk op de knop kunt deleten?

Natuurlijk zit ik niet te wachten op de algemene mails over viagra, penisverlengingen en weet ik wat er allemaal voorbij komt, maar ik wil best gerichte mails ontvangen die aansluiten op mijn interesse gebieden. Die lopen we nu dus ook mis, als de bedrijven zich aan de regels houden.

Het wordt tijd dat de milieufreaks in opstand komen tegen het spamverbod. We kunnen juist een hoop papier voorkomen (en dus bomen sparen) als we dergelijke mails wel toelaten. Niemand houd me tegen om papieren flyers te versturen, dit is niet alleen slecht voor het milieu maar kost ook nog eens vele malen meer dan een digitale mailing.

Laatst kreeg ik een innovatieve oplossing voor het spamverbod: een bedrijf stuurde een mailing waarbij de onderwerp regel begon met: “Dit is geen spam…”. Ja, wat moet ik er mee, blijkbaar valt het buiten het spamverbod 😉 En ach, we kunnen natuurlijk allemaal klachten indienen als we weer eens een mailtje ontvangen, maar laten we dat niet doen en elkaar het licht in de ogen gunnen. Iedereen moet hard werken voor zijn geld en een spamverbod helpt daar niet echt bij.

Tijd voor een nieuw spamverbod: verbied koude acquisitie via de telefoon en verbied papieren documentatie die ongevraagd in mijn postbus komt en maak (misschien onder voorwaarden) digitale mailings weer mogelijk.

Heb je een gerichte mail die, mogelijk, aansluit bij mijn interesses dan mag je me die gerust mailen. Hoor je niks van me dan is de kans groot dat ik mijn spambox leeg heb gemaakt en dat jouw mail me niet is opgevallen, bij voorbaat excuses, je mag het gerust nog eens proberen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.