Veiligheidshuizen

In Nederland wordt in 2009 een landelijk dekkend netwerk van meer dan veertig veiligheidshuizen gerealiseerd (bron).

Zou dit het nieuwe woord voor 2009 zijn: veiligheidshuis. Mijn spellingchecker kent het woord in ieder geval (nog) niet.

Ik weet niet welk beeld er bij jullie ontstaat bij het woord veiligheidshuis, maar mij lijkt het iets waar iemand zich veilig kan voelen. Een soort opvanghuis voor mensen die even onder moeten duiken. Maar goed, dat ga je natuurlijk niet openbaar maken.

Maar nee een veiligheidshuis richt zich vooral op risicojeugd, veelplegers, de aanpak van huiselijk geweld en de nazorg voor ex-gedetineerden, zo kunnen we lezen. In het veiligheidshuis werken een groot aantal partijen (gemeente, politie, Openbaar Ministerie, Raad voor de Kinderbescherming, Reclassering, Halt, maatschappelijk werk, GGD/GGZ, bureau Jeugdzorg) samen om de veiligheid in de stad te vergroten.

Het is dus een “huis” waar lastpakken en criminelen kunnen schuilen ofzo? Een soort Leger des Heils maar dan voor iemand die gewoon een dak boven zijn hoofd heeft. Ik weet nog niet zo goed wat ik hiervan moet vinden, maar goed das ook weer niet zo belangrijk natuurlijk. In ieder geval is me nu duidelijk wat een veiligheidshuis is en als ik er een tegenkom weet ik dat ik er met een grote boog omheen moet lopen, je weet nooit wie er op dat moment naar buiten stapt.

Laten we de risicojeugd, veelplegers, de aanpak van huiselijk geweld en de ex-gedetineerden een plaats bieden waar ze lekker kunnen chillen. Zakelijk moeten we ook netwerken (we weten hoe belangrijk dat is), dus waarom niet?

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.