Verander risico: Onvoldoende communicatie naar gebruikers/klanten

Vandaag gaan we in op het risico: Onvoldoende communicatie naar gebruikers/klanten

Als het goed is, zijn we het project begonnen om de gebruikers of klanten daarvan beter te kunnen ondersteunen. Vooraf moeten we de gebruikers of klanten betrekken zodat we weten met welk resultaat ze straks het meest blij zijn. Gedurende de uitvoering moeten we de gebruikers en klanten vragen of we nog op de goede weg zijn. We moeten communiceren met de gebruikers en klanten. Niet alleen als het resultaat bijna bereikt is, maar juist ook tijdens de uitvoeringsfase. Dit om te voorkomen dat we straks een mooi resultaat opleveren waar geen gebruiker of klant op zit te wachten.

Stel dat je een nieuwe gebruikersinterface voor een systeem bouwt. Technisch is er van alles mogelijk maar de gebruiker moet er straks ook mee kunnen werken. Begrijpt de gebruiker het nieuwe systeem en is het voor hem of haar ook een stuk makkelijker geworden? Niet op het laatste moment het systeem over de schutting gooien en de gebruiker het zelf maar uit laten vinden (al dan niet met allerlei ingewikkelde gebruikershandleidingen).

In het communicatieplan moeten we de gebruikers en klanten meenemen en we moeten een communicatiestrategie hebben om ze goed geïnformeerd te houden. Doen we dat niet dan heeft dat een negatieve impact op het resultaat dat opgeleverd wordt.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.