Verborgen camera

Hebben we het van de week gehad over toch wat zware berichten uit het vakgebied. Berichten die ingaan op de schade die we jaarlijks wereldwijd lopen en de status van de beveiliging in Nederland. Laten we het dan vandaag en morgen maar weer eens hebben over berichten die niet de wereldeconomie aangaan. Nee berichten die heel persoonlijk zijn en mensen in hun privacy aantasten want ook dit zijn problemen waar we mee geconfronteerd worden.

Twee Amerikaanse vrouwen hebben een zonnebank aangeklaagd omdat ze daar stiekem werden gefilmd, waarna de naaktfoto’s op verschillende pornosites verschenen. Volgens de twee vrouwen vond het misdrijf in 2006 plaats, maar ontdekten ze dit pas in de zomer van vorig jaar. Zonder medeweten en toestemming werden de twee naar eigen zeggen door een gat in het plafond gefilmd (bron).

Nu kun je je natuurlijk afvragen hoe deze vrouwen er achter kwamen maar dat geeft het bericht niet weer. Erg genoeg natuurlijk voor deze vrouwen, maar trek de parellel nu eens door? Hoe makkelijk is het om mensen met een verborgen camera te filmen? En hoe makkelijk is het dan om bedrijfsgegevens met zo’n zelfde camera te filmen?

Iedereen heeft tegenwoordig een telefoon met camera en voor een paar tientjes koop je een verborgen camera als dat nodig is. Even aansluiten en hop, het werkt. Dat is natuurlijk het voordeel van “plug and play”.

Kennen we niet allemaal het verhaal met het schroefje in de muur dat een camera (b)leek te zijn? Hoe vaak is de directiekamer van jouw organisatie als eens gesweept? Weten we zeker dat er geen lijntjes naar buiten zijn?

We kunnen natuurlijk allerlei mooi beveiligingsbeleid maken, maar uiteindelijk gaat het er ook om dat we gewoon ons boerenverstand gebruiken en nadenken over de risico’s die we niet zien. En dat mag je in dit geval letterlijk nemen.

Maar ook voor dit soort risico’s zijn tegenmaatregelen:

Binnenkort toch maar eens kijken of we (goedkoop) aan zo’n apparaatje kunnen komen. Zodra dat lukt, hou ik jullie uiteraard op de hoogte.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.