Een 75-jarige inwoner van Weert heeft naar eigen zeggen de afgelopen jaren bij herhaling faxen met vertrouwelijke informatie van justitie gekregen, die niet voor hem bestemd zijn. Daarin staan volgens de man privacygevoelige gegevens (bron).
We kunnen natuurlijk allerlei technische, ingewikkelde en dure beveiligingsoplossingen bedenken en implementeren, maar de mens is en blijft toch vaak de zwakste schakel. Even een nummertje verkeerd invoeren en de fax komt bij de verkeerde terecht.
Gelukkig een incident dat we niet vaak tegenkomen (denken we) en wat in de toekomst langzaam zal uitsterven. Wie stuurt er nog een fax (wees eerlijk, wanneer stuurde jij er voor het laatst één?) en wie heeft er nog een fax? Justitie heeft in dit geval natuurlijk pure pech, de kans dat je een fax verkeerd zendt, wordt steeds kleiner, er moet aan de andere kant maar net zo’n antiek apparaat hangen.
De vraag is natuurlijk met welke antieke instellingen Justitie nog zaken doet die niet over de email kunnen. Ben benieuwd, maar dat zal wel nooit duidelijk worden. Volgende keer toch maar gewoon email verzenden en dan wel eerst even checken of je de juiste adressen hebt ingevoerd.
Want als we terug gaan naar de basis dan is dit een risico dat steeds groter wordt. Meer en meer wordt er gecommuniceerd via de email, meer en meer berichten worden heen en weer gestuurd. De kans dat je een typefoutje maakt in een emailadres is groot en voor je het weet ligt heel je ziel en zaligheid op straat. Volgens mij mogen vertrouwelijke berichten binnen Justitie alleen gemaild worden als ze versleuteld zijn, dan wordt het risico al een stuk kleiner, maar blijkbaar geldt dit voor faxen (nog) niet.