Was ik nog maar een keer 9

Denken we niet allemaal wel eens met weemoed terug aan onze jonge jaren? Onbezonnen in het leven, geen zorgen en ach die basisschool was nou ook niet echt zwoegen. Maar zelfs de basisschool gaat met zijn tijd mee en wordt nog leuker voor de kids: was ik nog maar een keer 9, Andre Hazes had een vooruitziende blik.

Een game-ontwikkelaar heeft een programma gemaakt waarmee basisscholieren huiswerk via een soort Hyves kunnen doen…Via een website kunnen scholieren een profiel aanmaken en quizvragen beantwoorden over aardrijkskunde, taal, topografie, rekenen en geschiedenis…Met de antwoorden kunnen ze punten sparen voor bioscoopbonnen, beltegoed en proefabonnementen op tijdschriften. Ook is het mogelijk wedstrijdjes met andere leerlingen te doen (bron).

De volgende stap is natuurlijk een programma waarmee we ons werk kunnen doen in de vorm van een game. Dan is iedereen graag bereid tot overwerk. “Schat, kom je eten?”…”Nee ik moet nog even het volgende level halen, kom er zo aan”, mag jij nagaan wat er met de productiviteit gebeurd. We horen tegenwoordig meer en meer over het zogenaamde nieuwe werken of de 0.7-norm…wat daar nu in de praktijk zo nieuw aan is weet ik niet want we blijven op dezelfde manier werken alleen doen we dat nu van achter de eettafel. Veel managers rekenen nog steeds af op aanwezigheid en niet op resultaat (dat is inderdaad ingewikkelder want je moet dan de targets SMART maken).

Nee, het echte nieuwe werken zal meer en meer plaats moeten vinden in een virtuele wereld. Je maakt een avatar en kan aan de slag. Als we de voortgang van kinderen op de basisschool kunnen meten in de virtuele wereld dan moet dat in het bedrijfsleven ook kunnen. En de beloning? Die is niet in bioscoopbonnen of beltegoed maar in salaris. Zoveel rapporten opgeleverd is dus zoveel salaris verdient, besluit je een maandje minder hard te werken dan ontvang je ook minder salaris. Fair deal.

Een utopie? Ik denk het niet want het kan veel kosten besparen (en zijn we daar niet allemaal mee bezig, juist nu?), voorlopig zal er nog veel water door de Maas gaan maar echt innovatieve bedrijven kunnen er morgen mee beginnen. Een virtuele organisatie maken, combineren met opslag in de cloud en targets stellen voor je personeel.

Uiteraard brengt dit ook allerlei risico’s met zich mee en daar kom ik dan om de hoek kijken. Ik geloof er in en ben ervan overtuigd dat we ook van deze nieuwe werkwijze de risico’s kunnen beheersen. Welk bedrijf zet de eerste echte stap in de nieuwe richting?

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.