VNG ondersteunt gemeenten bij ICT-beveiliging

Gisteren gaven we al aan dat het met de beveiliging van veel overheidsinstellingen nog slecht gesteld is terwijl de overheid de boetes die ze op wil leggen aan bedrijven flink verhoogd. Ik vind nog steeds dat we met een publiek-private samenwerking moeten proberen de beveiliging van de BV Nederland te verhogen en zal zelf mijn steentje bijdragen door het volgende bericht onder jullie aandacht te brengen.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat actief gemeenten ondersteunen om hun ICT-beveiliging beter op orde te krijgen. In oktober moet daarvoor een permanent bureau worden opgericht (bron).

Nu is het natuurlijk nog helemaal de vraag hoe serieus dit punt wordt opgepakt, maar er lijkt een begin te worden gemaakt en dat is al meer dan we jaren kunnen zeggen. Het is te hopen dat er niet over een nacht ijs wordt gegaan en dat er eerst goed nagedacht wordt over de structuur die we kunnen hanteren.

Dus niet direct met allerlei standaard lijstjes komen maar aangeven hoe gemeenten “in control” kunnen komen en hoe ze beter sturing kunnen geven. Het bestuur moet duidelijk gemaakt worden wat informatiebeveiliging is, hoe het samenhangt met risicomanagement en waar Compliance dan om de hoek kan komen kijken.

Dit initiatief is zowel een kans als een bedreiging. Pakken we het verkeerd aan dan zitten we nog jaren vast aan een imperfecte aanpak met alle gevolgen van dien. Het risico is dat we teveel gaan denken vanuit de beveiligingsmaatregelen zonder dat we de risico’s als uitgangspunt nemen. Als dat het geval wordt dan gaan er miljarden gespendeerd worden aan maatregelen die weinig bijdragen aan de echte informatiebeveiliging.

Misschien ken je het verloop met het zogenaamd voldoen aan SOx (Sarbanes-Oxley). Hierbij zijn ook miljarden verloren gegaan omdat we niet meer nadachten over het “waarom” maar gewoon domweg de maatregelen implementeerden “omdat het moest”. De “lessons learned” van SOx zouden we goed kunnen gebruiken om te onderzoeken waar we de beveiliging structureel beter kunnen regelen.

Ik ben heel benieuwd wat de aanpak zal zijn en welke partijen erbij betrokken zullen worden. Mij mogen ze altijd benaderen want mijn handen jeuken en ik heb nog wel wat interessante strategieën om het structureel beter in te regelen waarbij we niet uitgaan van de maatregelen maar juist van de risico’s. We houden het voor je in de gaten en zullen zien of ze deze kans oppakken of voorbij laten gaan.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.