Communicatienetwerk en C2000

Alle overheden en organisaties die een belangrijke rol spelen bij rampenbestrijding worden komend voorjaar aangesloten op een nieuw communicatienetwerk. Met het noodnet kan worden gebeld, gefaxt, gemaild en vergaderd via een beeldverbinding. Het dient als reserve voor als het gewone telefoonverkeer uitvalt (bron).

Voordat iemand me afschiet. Ik weet dat dit noodnet niet hetzelfde is als C2000. Want dat is een netwerk voor communicatie via portofoons en mobilofoons voor politie, brandweer, ambulances en marechaussee. Maar toch wil ik hier graag de link leggen.

Wie het nieuws over C2000 een beetje gevolgd heeft, weet dat de invoering daarvan niet helemaal vlekkeloos is verlopen en dat het systeem niet altijd even goed werkt (understatement?). Ik ben heel benieuwd of en op welke wijze we de “lessons learned” terug zullen zijn bij dit nieuwe noodnet. De tijd zal het leren.

Dit nieuwe noodnet wordt trouwens geleverd door KPN. Klanten van Vodafone hoeven zich dus geen zorgen te maken, dit noodnet zal niet zorgen voor verstoringen op hun netwerk en het openbaar vervoer in Utrecht kan blijven vertrouwen op hun communicatie netwerk. Hoewel een noodscenario me hier toch wel op zijn plaats lijkt.

Gelukkig vindt Martijn van Dam dat telecombedrijven hun netwerken moeten delen bij storingen. Vraag is alleen of hij dat nu vindt omdat het maatschappelijk belang geschaad wordt door het uitvallen van Vodafone of dat hij er zelf last van heeft ondervonden. Ach, laten we het maar houden op maatschappelijk belang. Een Kamerlid zal dat toch nooit doen vanwege eigenbelang?

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.