Duitse gynaecoloog schiet stiekem foto’s

Misschien moet je eerst even gniffelen bij onderstaand bericht maar als je er goed over nadenkt dan is het natuurlijk erger dan het in eerste instantie lijkt omdat het hier gaat om een vertrouwensband die je denkt te hebben.

Justitie in Duitsland verdenkt een 41-jarige gynaecoloog ervan intieme foto’s en video’s te hebben geschoten van zijn patiënten tijdens onderzoeken. Hij deed dat met minicamera’s, verborgen in een horloge en een pen (bron).

Een minicamera is zo gekocht en de beelden zijn gemakkelijk gemaakt. Zolang dat met toestemming van de patiënt en in het kader van het onderzoek gaat is er niet veel aan de hand maar als dat niet het geval is dan wordt het natuurlijk een ander verhaal en dan is het goed dat Justitie dit soort praktijken keihard aanpakt. De lijn is dun en het gebied kan grijs zijn, maar over de schreef gaan moet worden aangepakt.

Trek een witte jas aan en je bent een dokter. Grote kans dat veel mensen direct geloven wat je zegt en doet. Ook als dat een keer wat minder prettig aanvoelt (letterlijk of figuurlijk). Het is immers een dokter dus die zal wel weten wat hij of zij doet, toch?

Maar dokters zijn ook mensen en mensen kunnen fouten maken. Maar ze kunnen ook over de schreef gaan en dat lijkt bij deze gynaecoloog het geval te zijn. Zwak hoor, mensen in een dergelijk kwetsbare positie tot je slachtoffers maken.

Ik vraag me overigens wel af hoe Justitie erachter is gekomen dat deze man beelden maakte zonder toestemming. Iemand moet aangifte hebben gedaan waardoor het balletje is gaan rollen. Negen vrouwen hebben een aanklacht tegen de dokter ingediend. Zij herkenden zichzelf in de beelden die waren vastgelegd op cd’s en dvd’s. Ook in de computer op de praktijk van de gynaecoloog is materiaal teruggevonden.

Deze gynaecoloog wordt officieel verdacht van ernstige schending van de persoonlijke levenssfeer van zijn patiënten. En in dit geval lijkt het duidelijk dat er illegaal beelden zijn gemaakt. Maar denk je nu eens in dat de pc van een andere gynaecoloog (of andere specialist) onbeveiligd is en beelden, die met toestemming zijn gemaakt, op het internet verschijnen? Mocht je arts je dus ergens toestemming voor vragen, denk dan nog even na voor je toestemming geeft, vraag wat hij er mee gaat doen, hoelang en hoe veilig het een en ander bewaard wordt.

Ik denk persoonlijk dat dit nog maar het topje van de ijsberg is en dat er veel gevallen zijn waarbij de patiëntgegevens onvoldoende beveiligd zijn en/of patiënten geen aangifte durven te doen van onethisch handelen van een arts. Het is maar goed dat we niet alles weten want dat zou ons vertrouwen in de doktoren kunnen schaden en dat vertrouwen moeten we nu juist houden om weer beter te worden als we ziek zijn.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.