Fijne kerstdagen…maar niet voordat

Maar niet voordat we nog even zorgen dat we niet te makkelijk slachtoffer worden. Kerst is de tijd van het jaar waarin we allemaal gezellig bij elkaar komen en waarbij dus een groot deel van de huizen leeg en verlaten zijn. Je moet er toch niet aandenken dat je na een gezellig avondje thuis komt om vervolgens te concluderen dat er flink is huisgehouden bij jouw thuis?

Helaas hebben de inbrekers geen kerstvakantie gepland en is het voor hen juist de tijd van het jaar om eens lekker hun slag te slaan. Ze weten toch dat jij voorlopig niet thuis komt en hebben dus alle tijd. Daarom vandaag een paar tips die je zouden moeten helpen bij het voorkomen van een inbraak tijdens de feestdagen:

  • Inbrekers kijken altijd naar een makkelijke manier om binnen (en aan buit) te komen. De kerstboom heb je vast mooi opgetuigd en onder die boom liggen alle pakjes uitgespreid. Maar voorkom dat de pakjes van buitenaf makkelijk zichtbaar zijn. Het is te verleidelijk om een raampje in te tikken en jouw cadeaus te stelen.
  • Inbrekers kijken natuurlijk ook of er een lichtje brand om een idee te hebben of je wel of niet thuis bent. Natuurlijk kun je 24 uur per dag een lamp aan laten, maar dat valt ze echt wel op. Ook kun je met timers werken, maar dat gaat ook vanzelf opvallen. Zorg er dus voor dat het lijkt of je thuis bent, misschien een timer die op verschillende momenten aan springt? Misschien een timer die je radio of TV aanzet? Voorkom in ieder geval dat het patroon te eenvoudig is, dan geeft een lamp immers alleen maar meer licht voor als ze binnen zijn.
  • Te makkelijk misschien, maar heb je je reservesleutel die je normaal in de plantenbak voor de deur (of onder de deurmat) verstopt weggehaald? Hoe goed jouw verstopplaats ook is, de inbreker zal hem vinden. Geen reservesleutel verstoppen in je tuin dus.
  • Ramen en deuren gesloten houden. Niet omdat het luchtalarm is afgegaan, maar omdat een raam dat op een kiertje staat al een mogelijkheid geeft om binnen te komen. Ga je weg? Dan nog even checken of je de ramen gesloten hebt en de deur op het slot hebt gedaan. Ook ramen die voor jou niet bereikbaar zijn, zijn dat voor een lenige inbreker misschien wel. Kijk ook nog even of er geen opklimmogelijkheden zijn. Staan de vuilnisbakken achter slot en grendel? Ligt de ladder vast met een slot?
  • Hoe spreek je je voicemail in? Het is maar al te makkelijk om achter jouw telefoonnummer te komen. Even bellen en via de voicemail horen we dat je heerlijk van een weekje sneeuw aan het genieten bent. De inbreker heeft nu dus een volledige week om jouw spullen te bemachtigen. Niet doen dus. Zet je voicemail uit, schakel je telefoon door of geef een algemene melding op je voicemail waaruit niet te veel is af te leiden.
  • Datzelfde geldt natuurlijk voor je LinkedIn, Facebook, Hyves, Twitter of de afwezigheidasssistent van de mail. Wie uitgebreid “post” dat hij op vakantie is of wie tussentijds wat nieuwe foto’s er op zet van de skivakantie vraagt er ook een beetje om. Mensen die jou persoonlijk kennen weten echt wel dat je op vakantie bent en al je “followers” kun je als je weer terug bent ook de foto’s showen (maar geef dan duidelijk aan dat je alweer terug bent).
  • Vergeet niet, nadat je al je mooie cadeaus hebt uitgepakt om de dozen weg te gooien. Gooi ze niet op een stapel in de tuin maar zorg ervoor dat niet de hele buurt (inclusief de inbrekers) weten welke mooie en dure cadeaus er bij jullie gegeven zijn. Dozen van laptops, DVD-spelers, nieuwe TV’s en alle andere dozen dus verwijderen of even naar de storthoop brengen.

Dit zijn slechts een paar tips. Er zijn er natuurlijk veel meer te geven, maar de basis is natuurlijk: even logisch nadenken.

Ga je op wintersport? Ga je gezellig een avondje weg? Kijk dan nog even om en loop nog een rondje om je huis. Zie je geen gekke dingen meer dan kun je in ieder geval een stuk geruster vertrekken.

Fijne kerstdagen en veel cadeaus en gezelligheid toegewenst.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.