Top 5 gevaren van de online kerstinkopen

Na de poging van gisteren, doe we er nog een en nu een die op zich ook 365 dagen per jaar geldt, maar met de kerstinkopen voor de deur (of heb je ze inmiddels al gedaan?) komt het misschien nog van pas.

Door verschillende trucs worden mensen om de tuin geleid en zo wordt geprobeerd om persoonlijke en financiële gegevens te verzamelen. G Data heeft de vijf meest voorkomende praktijken op een rij gezet en geeft tips om de decembermaand veilig door te komen:

 1. E-mails met nepadvertenties
 2. Fraude met internetbankieren
 3. Vervalste e-mails van bezorgdiensten
 4. Vervalste e-mails van financiële instellingen
 5. Vervalste online kerstkaarten

(bron).

Al een stuk concreter, of niet? Ze geven in ieder geval ook concrete tips om de kans om slachtoffer te worden te verkleinen. Ook hiervan een korte opsomming:

 1. Gebruikers zouden een degelijke beveiligingsoplossing, inclusief virusscanner, firewall, spamfilter en http-filter moeten gebruiken.
 2. Betaal alleen online als dat kan met zogenaamde 2-way authentication, dus met een wachtwoord of pincode, én een telkens wisselende code, die wordt ontvangen op een speciale card reader of op mobiele telefoon.
 3. Zorg ervoor dat de updates van het besturingssysteem en alle programma’s op de pc zijn gedownload en geïnstalleerd.
 4. Spam kan het beste zonder te openen worden verwijderd.
 5. Controleer webwinkels nauwkeurig alvorens een aankoop te doen.
 6. Winkel nooit online met een openbare pc.
 7. Controleer tijdens het betaalproces of de informatie die u invoert wel versleuteld wordt verstuurd.
 8. Gebruik sterke wachtwoorden.

Een hele opsomming en voor de details verwijs ik je graag naar het originele bericht. Om het bericht niet onnodig lang te maken, ga ik er weinig aan toe voegen. Nou 1 tip dan:

 • Je kunt je aankopen natuurlijk ook gewoon in een fysieke winkel doen. Gezellig door de stad, met al die mooie lichtjes, lekker door de schappen neuzen om te kijken of je nog wat echt origineel kunt vinden.
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.