Jonge werknemers negeren IT-beleid

Zo aan het eind van het jaar kijken we natuurlijk alweer vooruit naar het nieuwe jaar. Wat gaan we doen en wat willen we bereiken in 2012? In ieder geval is duidelijk dat we na moeten gaan denken over een gewijzigd beleid en een gewijzigde aanpak. Er komen steeds meer jonge medewerkers bij die op een heel andere manier met techniek, internet en beveiliging omgaan.

Zeven van de tien jonge medewerkers negeren regelmatig het IT-beleid van bedrijven en één op de vier is voor zijn 30e jaar het slachtoffer van identiteitsdiefstal. Deze en andere onderzoeksresultaten uit het derde deel van het 2011 Cisco Connected World Technology Report laten zien dat de nieuwe generatie werknemers die nu in dienst komt bij bedrijven, zich niets aantrekt van IT-beleidsregels en daarmee een toenemend beveiligingsrisico vormt (bron).

Nu kunnen we natuurlijk weer teruggrijpen op een zogenaamde 1.0-aanpak op het gebied van beveiliging en we kunnen ze alles verbieden dat niet toegestaan is, maar dat gaat niet meer werken. Wat we moeten proberen is te achterhalen hoe de nieuwe lifestyle van de jonge collega’s in elkaar steekt en hoe we daar de beveiliging zo goed mogelijk bij aan kunnen laten sluiten.

We kunnen natuurlijk proberen om vanuit ons standpunt te blijven kijken, maar de kans is groot dat wij niet meer tot deze jonge generatie behoren. Nee, we moeten ons natuurlijk verdiepen in deze nieuwe cultuur maar we moeten ook direct accepteren dat we misschien al tegen een generatiekloof aanlopen.

De komende dagen hebben we nog tijd om ons te herbezinnen en om na te denken over onze nieuwe, toekomstige, manier van beveiligen. Ben benieuwd welke mogelijkheden jullie zien en welke stappen we eind 2012 hebben gezet.

Ik ga me de komende tijd toch nog maar eens meer verdiepen in Facebook, LinkedIn, Twitter en alle andere social media die me nog niet zo helder voor de geest staat. Nog meer berichten lezen over de nieuwe media en de nieuwe lifestyle en daar proberen handvatten te vinden voor de toekomst. Daar moeten we immers niet te lang meer mee wachten want de generatie die nu aan het werk gaat, wordt al weer snel opgevolgd door de generatie die nu nog in de tienerjaren zit…en deze kunnen we al helemaal niet meer bijbenen.

Hadden we het altijd over de vergrijzing die een probleem zou worden, misschien is het goed om te spreken over de verjonging als het gaat om beveiligingsproblematieken. Nooit gedacht dat ik het ooit zou zeggen, maar: “de jeugd van tegenwoordig…”

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.