President VS kan web in toekomst misschien uitschakelen

In de Verenigde Staten krijgt de Amerikaanse president misschien de macht om het internet uit te schakelen in het geval van een cyberaanval…Dat gebeurt als een het Protecting Cyberspace as a National Asset-wetsvoorstel door de Amerikaanse Senaat wordt goedgekeurd…De president krijgt hiermee toegang tot een zogenaamde kill-switch waarmee hij bepaalde delen van het internet kan afzetten, in het geval van een cybernoodtoestand (bron).

Gaat u maar rustig slapen, zei de President…een gevaarlijke ontwikkeling als je het mij vraagt. Eén persoon kan besluiten om de informatievoorziening in zijn land plat te leggen, prima dat ze dit in Amerika doen, maar voor zover ik weet is het internet toch echt grensoverschrijdend. Als meneer Obama dus besluit om zijn bevolking het nieuws te onthouden, hoe beïnvloedt dat dan onze informatievoorziening? Gooit hij alleen het web in Amerika dicht of komt het hele internet gewoon tot stilstand als zij dat willen?

Het wetsvoorstel gaat uit van een verdediging in het geval van een cyberoorlog, maar wat nu als Amerika besluit het als aanvalsmiddel in te zetten? Wat nu als ze besluiten om een land (uiteraard in het kader van een vredesoperatie want oorlog voeren is zo 1980) binnen te vallen en beginnen met het stelselmatig afsluiten van informatiestromen?

Ik vraag me overigens af hoe de communicatie binnen het Amerikaanse Ministerie van Defensie werkt? Maken delen daarvan geen gebruik van de infrastructuur van het internet? Komt met het stilleggen van het internet ook de communicatie tussen de legereenheden niet in gevaar?

Ehm, leuk zo’n kort berichtje, maar het geeft mij geen lekker gevoel en het roept meer vragen op dan antwoorden. Hopen dus maar dat ze van de mogelijkheid nooit gebruik gaan maken, want het kon wel eens meer impact hebben dan we denken. Amerika rules…ook over onze informatievoorziening.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.