Slachtoffer dating-scam verliest gemiddeld 7.000 euro

Na alle oplichtingspraktijken van deze week sluiten we de week daar dan ook maar mee af.

Amerikaanse slachtoffers van online dating-scams verliezen gemiddeld 7.000 euro per incident. Dat blijkt uit cijfers van het Internet Crime Complaint Center (IC3). In totaal werden meer dan 5.600 Amerikanen slachtoffer van deze vorm van online fraude. De oplichters richten zich op mensen die via internet naar partners of nieuwe liefdes zoeken (bron).

Dating-scams. Je hebt er misschien nog nooit van gehoord en als je niet “in de markt bent” of geen bijzondere interesse in dergelijke zaken hebt, kan ik het me nog voorstellen ook. Toch is het een behoorlijk probleem aan het worden voor die mensen die wel op zoek zijn naar hun grote liefde.

Reken maar uit: 5.600 mensen die slachtoffer zijn geworden voor gemiddeld € 7.000. Dan hebben we het al snel over een bedrag van 39 miljoen. Niet zo gek dus dat er criminelen zijn die zich op die markt storten.

Ze spelen daarbij handig in op de emotie van de mens. Mensen worden in de val gelokt met allerlei mooie verhalen. Na verloop van tijd geloven ze heilig in hun “internet-date” en zijn ze bereid flinke bedragen over te maken zodat ze elkaar ook in levende lijve kunnen ontmoeten.

Vol verwachting komen ze aan op het vliegveld om de liefde van hun leven op te halen. Maar na een flink aantal uren wachten, € 7.000 en een illusie armer, vertrekken zij weer onverrichter zake naar huis. Grote kans dat ze er met de omgeving niet over durven te praten omdat men zich schaamt voor wat ze gedaan hebben.

Je kunt je dus ook afvragen of de aantallen die genoemd worden de daadwerkelijke aantallen zijn. Mijn inschatting is dat de aantallen en de schadebedragen vele malen hoger liggen. Triest maar waar. En het gezegde is nog steeds waar: beter een goede buur dan een verre vriend(in).

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.