Vrouw probeert baby door wc te spoelen

En opmerkelijk bericht, dat niet zozeer te maken heeft met risico of beveiliging, maar opvallend is het wel.

Een Indiase vrouw is woensdag bevallen in de wc van een vliegtuig en probeerde vervolgens het kind door het toilet te spoelen…Het kind werd in de toiletpot gevonden, nadat het toestel uit Turkmenistan was geland in Amritsar in het noorden van India…Omdat de baby vastzat werd het met toiletpot en al in allerijl naar een ziekenhuis gebracht. Chirurgen moesten een zaag gebruiken om het hoofdje uit de toiletpot te bevrijden (bron).

Misschien heb je het gemerkt maar de laatste paar weken wat meer berichten over het gedrag van mensen en in die zin kunnen we het dan weer wel koppelen aan risico en beveiliging. We proberen met allerlei maatregelen om bedrijven veiliger te maken en daar mag een hoop geld tegenaan, zelf tijdens economisch zware tijden. Maar een onderbelicht aspect blijft toch het gedrag van mensen, waarom doen mensen sommige dingen wel en andere dingen nu juist weer niet?

Wat mij betreft moeten er wat goede psychologen opstaan die onderzoek van menselijk gedrag gaan koppelen aan beveiliging. Dat zou interessante resultaten op kunnen leveren waarmee we bedrijven verder kunnen helpen in het beveiligen van hun gegevens en processen. Als er psychologen zijn die er onderzoek naar willen doen, ik wil jullie er graag bij helpen.

Een veel gehoorde uitspraak is dat de keten zo zwak is als de zwakste schakel en dat voor beveiliging geldt dat de mens vaak die zwakste schakel is. Hoewel we, met alle berichten over menselijk gedrag, misschien geneigd zijn om dit voor waar aan te nemen, weiger ik me daar bij neer te leggen. Vanuit mijn positieve instelling geloof ik er nog steeds in dat we van onze zwakste schakel juist de sterkste schakel kunnen maken, maar dan moeten we daar wel tijd en energie in steken. Niet eenmalig, maar continu, met de juiste interdisciplinaire kennis en de juiste methodieken. Makkelijk? Nee, ik weet zeker van niet, maar het is wel onze plicht om het minimaal te proberen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.