Waarom zijn beveiligingsmaatregelen zo lelijk?

Hadden we het gisteren over de verschrikkelijk lelijke anti-ramkraak middelen die er allemaal in omloop zijn. Vandaag gaan we nog even verder met foeilelijke beveiligingsmaatregelen. Wat te denken van de rookmelders waarvan we geacht worden ze tegenwoordig allemaal in huis te hebben?

Natuurlijk vinden we het belangrijk dat we tijdig gewaarschuwd worden in geval van brand of rookontwikkeling. Maar wees eerlijk, hang jij vrijwillig zo’n spuuglelijke melder aan je plafond?

Sommige fabrikanten proberen het wel, maar het wil nog niet echt lukken:

Hoewel er steeds meer rookmelders op de stroomvoorziening worden aangesloten (volgens mij zelfs een verplichting bij nieuwbouw) zien we ook nog vaak melders op batterijen. Je kent het wel, na verloop van tijd raakt de batterij leeg en geeft de melder een piepsignaal. Het formaat batterijen is er nou niet één die je standaard in huis hebt dus je haalt de batterij er uit en haalt t.z.t. wel een keer een nieuwe.

Nu hangt er dus een lelijke melder aan je plafond, die het ook nog eens niet meer doet. Kansloos, toch?

Bij de volgende is geprobeerd het apparaat “nog mooier” te maken, ik laat de keus aan jou (maar ik wil hem voor mijn verdriet niet hebben).

De ontwikkelaars van de Chick-a-Dee hebben het al beter begrepen en hebben de melder gemaakt in de vorm van een vogel. Zal niet in ieder huis passen (met name leuk voor de kinderkamer?) maar het geeft wel aan dat er meer mogelijk is op ontwerp gebied.

Waarom worden dergelijke melders niet gewoon gecombineerd met een mooie lamp of plafonnière? Dat moet toch niet zo ingewikkeld te ontwerpen zijn? Kan hij direct gekoppeld worden aan de stroomdraden zodat de batterij ook niet vervangen hoeft te worden.

Esthetisch beveiligen? Ik geloof er wel, nu de fabrikanten nog.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.