Waarom zijn beveiligingsmaatregelen zo lelijk?

Het verbaasd me dat er nog steeds zo weinig esthetische beveiligingsmaatregelen zijn. De leveranciers van beveiligingsmaatregelen laten hier grote gaten vallen en het zou zomaar een gat in de markt kunnen zijn om de beveiligingsmaatregelen nu eens mooi te maken. Uiteraard geldt: vorm volgt functie, maar kom op, waarom moet het allemaal zo lelijk?

Deze week zullen we eens wat voorbeelden geven van lelijke beveiligingsmaatregelen, die geen mens in of om zijn huis wil hebben. Mocht ik op de zoektocht mooie maatregelen tegenkomen dan zal ik die natuurlijk ook laten zien…maar de vraag is zomaar of dat gaat lukken.

Laten we maar gewoon beginnen. De laatste tijd valt me op dat er behoorlijk wat ramkraken plaatsvinden op winkels, juweliers, sigarenboeren en ga zo nog maar even door. Of het echt een toename of trend is weet ik niet, wat ik wel weet is dat er veel lelijke anti-ramkraak middelen in omloop zijn. We hebben hier te weinig ruimte om ze allemaal te laten zien, maar wat vind je bijvoorbeeld van de volgende:

Het lijken wel grote betonnen legoblokken. Het kan natuurlijk een noodmaatregel zijn (en ik hoop het want dit mag ons straatbeeld toch niet bederven) maar mooi is anders. Effectief tegen ramkraken met auto’s zal het daarentegen wel zijn, je moet toch een behoorlijke auto hebben om zo’n blok omver te rijden.

Of wat te denken van deze? Die moet wel heel erg bang zijn voor een ramkraak want er zijn zelfs dubbele maatregelen getroffen:

Waarom wordt er niet veel meer gedacht aan creatieve oplossingen? De kunst van beveiligingsmaatregelen is om die maatregelen te bedenken die bijdragen aan functionaliteit of de wensen van de klant. Men ziet ze dan niet eens als beveiligingsmaatregel maar als een normaal straat object.

Een hoge stoeprand, bloembakken, bankjes of een fietsenrek een paar meter van je pand af kunnen net zo afdoende zijn, maar worden wel als een stuk vriendelijker ervaren door je klanten. Natuurlijk moeten we de boeven buiten zien te houden, maar de klanten moeten we juist naar binnen lokken.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.