Waarom zijn beveiligingsmaatregelen zo lelijk?

Deze week hebben we een aantal spuuglelijke beveiligingsmaatregelen gezien. Dit is slechts het topje van de ijsberg want er is zoveel lelijks te vinden dat je er een blog aan kan spenderen, geen probleem. Als je iedere dag een maatregel onder de loep neemt dan ben je voorlopig nog niet uitgeschreven. Met dit bericht wordt de korte zoektocht afgesloten, tijd om ons weer druk te gaan maken over andere beveiligingsonderwerpen.

Als individu kunnen we er helaas weinig aan doen om dit te veranderen. De fabrikanten zijn aan zet en het enige dat we kunnen doen is hen wijzen op de lelijke producten die ze maken. Zodra er één fabrikant opstaat die besluit dat de middelen een stuk mooier moeten worden, volgt de rest vanzelf. 100 jaar geleden kon je, bij wijze van spreken, ook maar één auto kopen en dan nog slechts in de kleur zwart. Inmiddels is dat wel anders en wijzigen de fabrikanten om de 3 jaar hun model om op de behoefte van de klant in te spelen en dat model is in allerlei kleuren en met vele opties te bestellen.

Misschien moeten we nog 100 jaar wachten tot dat dit ook gemeengoed is in de beveiligingswereld, misschien kunnen we de fabrikanten eerder dwingen om niet alleen na te denken over de functionaliteit maar ook over de vorm.

Hierop aansluitend stond er een aantal weken geleden het volgende bericht in de Telegraaf:
Lelijke mensen verdienen minder dan schoonheden. Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat mooie advocaten vijftien jaar na het afronden van hun studie 6,5 procent meer verdienen dan hun minder goed bedeelde studiegenoten.

Als dit bericht ook opgaat voor de beveiligingsmiddelen (en dat is zo, want voor andere producten geldt het immers ook anders was marketing nooit uitgevonden) dan is er nog veel winst te behalen. De klant heeft bij andere producten toch ook meer keus? Wil hij een mooi product (Bentley), juist een goedkoop product (Dacia) of iets daar tussenin? Waarom kan op de beveiligingsmarkt dan alleen gekozen worden voor lelijk?

Om echt mooie producten te krijgen moeten de fabrikanten geen evolutie maar een revolutie tot stand brengen, out-of-the-box denken en functionaliteiten laten samen smelten. Er is nog een berg werk te verzetten, maar ooit moeten we beginnen, anders rijden we over honderd jaar nog in een A-Ford.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.